poniedziałek, 31 października 2016

Sałatka z granatem, orzechami włoskimi i sosem miodowo-imbirowym

Składniki
(na 1 porcję)

- garść rukoli (ok. 20 g),
- 1/2 granatu (ok. 50 g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g),
- 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g),
- 2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml),
- świeży korzeń imbiru.

Sposób przygotowania

1. Mieszamy rukolę z ziarenkami granatu i prażonymi orzechami.
2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i odrobiną tartego imbiru).




Sałatka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z orzechów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 98 g
Energia: 134,0 kcal
Białko: 3,0 g
Tłuszcze: 6,7 g
Węglowodany: 17,8 g
Błonnik pokarmowy: 3,0 g


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.