Składniki
(na
1 porcję)
- garść rukoli (ok. 20 g),
- 1/2 granatu (ok. 50 g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g),
- 1/2 łyżeczki miodu (ok. 6 g),
-
2 łyżeczki soku z cytryny (ok. 10 ml),
- świeży korzeń imbiru.
- świeży korzeń imbiru.
Sposób przygotowania
1.
Mieszamy rukolę z ziarenkami granatu i prażonymi orzechami.
2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i odrobiną tartego imbiru).
2. Sałatkę polewamy sosem (mieszamy sok z cytryny z miodem i odrobiną tartego imbiru).
Sałatka
jest bogata w:
-
błonnik
pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z orzechów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
- antyoksydanty, które działają przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z orzechów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 98 g
Energia:
134,0 kcal
Białko:
3,0 g
Tłuszcze:
6,7 g
Węglowodany:
17,8 g
Błonnik
pokarmowy: 3,0 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.