sobota, 1 października 2016

Tarta czekoladowa z malinami

Składniki
(na 8 porcji)

- szklanka daktyli (ok. 100 g),
- szklanka orzechów ziemnych (ok. 130 g),
- szklanka nasion słonecznika (ok. 155 g),
- szklanka wiórków kokosowych (ok. 100 g),
- łyżka kakao (ok. 10 g),
- banan (ok. 115 g),
- tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g),
- tabliczka mlecznej czekolady (ok. 100 g),
- puszka mleka kokosowego (ok. 400 g),
- 2 szklanki malin (ok. 240 g).


Sposób przygotowania:

1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 2 h.
2. Odlewamy wodę z daktyli. Daktyle miksujemy na gładką pastę.
3. Orzechy i nasiona rozdrabniamy na drobne okruszki.
4. Rozgniatamy banana i łączymy go z kakao, wiórkami, orzechami i nasionami.
5. Formę do tarty wylepiamy przygotowaną masą.
6. Zagotowujemy mleko kokosowe. Do mleka dodajemy czekolady i mus daktylowy.
7. Masę wylewamy na spód. Gdy krem lekko przestygnie dekorujemy go owocami.
8. Tartę chłodzimy w lodówce ok. 2 h.




Tarta jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- witaminę C(pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 190 g
Energia: 563,9 kcal
Białko: 12,7 g
Tłuszcze: 43,8 g
Węglowodany: 41,2 g
Błonnik pokarmowy : 8,9 g

Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz