poniedziałek, 3 października 2016

Tagliatelle z łososiem, papryką i porem

Składniki
(na 1 porcję)

- filet z łososia (ok. 100g),
- porcja makaronu tagliatelle (ok. 50 g),
- ½ papryki (ok. 75 g),
- ½ pora (ok. 60 g)
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.


Sposób przygotowania

1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu.
2. Kroimy por w plasterki i podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy do pora.
4. Warzywa dusimy ok. 10 min. Pod koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
5. Warzywa zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
6. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony.
7. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
8. Łososia nakładamy na makaron wymieszany z sosem paprykowo-porowym.




Tagliatelle jest bogate w:

- witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 390 g  
Energia: 490,8 kcal   
Białko: 31,1 g   
Tłuszcze: 21,2 g  
Węglowodany: 48,9 g 
Błonnik pokarmowy: 7,4 g


Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.