Składniki
(na 1 porcję)
- filet z łososia (ok. 100g),
- porcja makaronu tagliatelle (ok.
50 g),
- ½ papryki (ok. 75 g),
- ½ pora (ok. 60 g)
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ok.
50 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania
1. Marynujemy filet z łososia bez
skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu.
2. Kroimy por w plasterki i podsmażamy
na oleju rzepakowym.
3. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy
do pora.
4. Warzywa dusimy ok. 10 min. Pod
koniec dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
5. Warzywa zagęszczamy jogurtem
greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się
zważyć).
6. Filet z łososia smażymy na patelni
teflonowej po ok. 5 min z każdej strony.
7. Makaron gotujemy według przepisu na
opakowaniu.
8. Łososia nakładamy na makaron
wymieszany z sosem paprykowo-porowym.
Tagliatelle jest bogate w:
- witaminę C (pochodzącą z papryki),
która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- kwasy omega-3 (pochodzące z
łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 390 g
Energia:
490,8 kcal
Białko:
31,1 g
Tłuszcze:
21,2 g
Węglowodany:
48,9 g
Błonnik
pokarmowy: 7,4 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.