Składniki
(na 1 porcję)
- 150 g bobu (świeżego lub
mrożonego),
- 5 pomidorków koktajlowych (ok. 100
g),
- 10 kosteczek sera Feta (ok. 25 g),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 6 g).
- 10 kosteczek sera Feta (ok. 25 g),
- 2 łyżki szczypiorku (ok. 16 g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10 g),
- łyżka soku z cytryny (ok. 6 g).
Sposób przygotowania
1. Gotujemy bób.
2. Pomidorki przekrawamy na pół.
3. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i sokiem z cytryny.
4. Łączymy bób z pomidorkami i Fetą. Całość posypujemy szczypiorkiem i polewamy przygotowanym sosem.
Sałatka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który daje uczucie sytości.
- likopen (pochodzącą z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe
(pochodzące z oliwy), które działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży:ok. 317 g
Energia: 264,8 kcal
Białko: 16,7 g
Tłuszcze: 14,5 g
Węglowodany: 27,2 g
Błonnik pokarmowy: 10,2 g
Porcja waży:ok. 317 g
Energia: 264,8 kcal
Białko: 16,7 g
Tłuszcze: 14,5 g
Węglowodany: 27,2 g
Błonnik pokarmowy: 10,2 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.