niedziela, 9 października 2016

Czekoladowe kuleczki

Składniki
(na 20 kuleczek – 5 porcji)

- 5 łyżek nasion słonecznika (ok. 50 g),
- 2 łyki nasion chia (ok. 20 g),
- 4 łyżki orzechów arachidowych(ok. 40 g),
- 4 łyżki orzechów włoskich (ok. 40 g),
- 3 łyżki płatków owsianych (ok. 30 g),
- tabliczka gorzkiej czekolady (ok. 100 g).


Sposób przygotowania

1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
2. Czekoladę mieszamy z nasionami, orzechami i płatkami.
3. Formujemy kuleczki i wykładamy na foli aluminiowej.
4. Kuleczki chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.





Czekoladowe kuleczki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- magnez (pochodzący z czekolady), który wspomaga układ nerwowy,
- omega 3 (pochodzące z nasion chia i orzechów włoskich), które działają przeciwkrzepliwie.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 50 g  
Energia: 271,2 kcal   
Białko: 6,8 g   
Tłuszcze: 19,1 g  
Węglowodany: 21,1 g 
Błonnik pokarmowy: 3,7 g


Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza:-)

1 komentarz:

  1. Pani Dietetyk zapraszam na www.kcalmar.com/blog. Niech posłużą, jako inspiracja:)Mnie odchudzją:) pzdr

    OdpowiedzUsuń