Składniki
(na 20 kuleczek – 5 porcji)
- 5 łyżek nasion słonecznika (ok.
50 g),
- 2 łyki nasion chia (ok. 20 g),
- 4 łyżki orzechów arachidowych(ok.
40 g),
- 4 łyżki orzechów włoskich (ok.
40 g),
- 3 łyżki płatków owsianych (ok.
30 g),
- tabliczka gorzkiej czekolady (ok.
100 g).
Sposób przygotowania
1. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli
wodnej.
2. Czekoladę mieszamy z nasionami, orzechami i płatkami.
3. Formujemy kuleczki i wykładamy na foli aluminiowej.
4. Kuleczki chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.
2. Czekoladę mieszamy z nasionami, orzechami i płatkami.
3. Formujemy kuleczki i wykładamy na foli aluminiowej.
4. Kuleczki chłodzimy w lodówce przez ok. 1h.
Czekoladowe kuleczki są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który daje
uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- magnez (pochodzący z czekolady),
który wspomaga układ nerwowy,
- omega 3 (pochodzące z nasion chia i
orzechów włoskich), które działają przeciwkrzepliwie.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 50 g
Energia:
271,2 kcal
Białko:
6,8 g
Tłuszcze:
19,1 g
Węglowodany:
21,1 g
Błonnik
pokarmowy: 3,7 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.