Składniki
(na 4 porcje)
- 200 g mrożonego zielonego groszku,
- ½ cytryny (ok. 30 g),
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g),
- 2 łyżki koperku (ok. 16 g),
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania
1. Groszek gotujemy ok. 5-10 min.
2. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną
wodą.
3. Cytrynę dokładnie myjemy i
ocieramy ze skórki.
4. Miksujemy groszek z sokiem z
cytryny, skórką z cytryny, czosnkiem, oliwą z oliwek i koperkiem.
5. Doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Pasta z groszku jest bogata w
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie
sytości
- kwas foliowy, niezbędny do syntezy DNA.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 65 g
Energia:
67,9 kcal
Białko:
3,6 g
Tłuszcze:
3,2 g
Węglowodany:
9,5 g
Błonnik
pokarmowy: 3,3 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.