poniedziałek, 17 października 2016

Czekoladowa owsianka z malinami i orzechami

Składniki
(na 1 porcję)

- szklanka mleka 2% (ok. 250 ml),
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g),
- 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20 g),
- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10 g).


Sposób przygotowania

1. Podgrzewamy mleko z dodatkiem czekolady i płatków owsianych.
2. Owsiankę dekorujemy malinami i uprażonymi orzechami.




Owsianka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 390 g
Energia: 503,2 kcal
Białko: 18,2 g
Tłuszcze: 21,7 g
Węglowodany: 67,3 g
Błonnik pokarmowy: 8,5 g


Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.