Składniki
(na 1 porcję)
- szklanka mleka 2% (ok. 250 ml),
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50
g),
- 4 kostki gorzkiej czekolady (ok. 20
g),
- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10
g).
Sposób przygotowania
1.
Podgrzewamy mleko z dodatkiem czekolady i płatków owsianych.
2.
Owsiankę dekorujemy malinami i uprażonymi orzechami.
Owsianka
jest bogata w:
-
błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje
uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
-
witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem,
działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 390 g
Energia:
503,2 kcal
Białko:
18,2 g
Tłuszcze:
21,7 g
Węglowodany:
67,3 g
Błonnik
pokarmowy: 8,5 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.