Składniki
(na dwie porcje)
- łyżka oleju
rzepakowego (ok. 10 g),
- 2 cebule (ok.140
g),
- 100 g mięsa
mielonego z szynki wieprzowej,
- puszka fasoli
czerwonej bez zalewy (ok. 220 g),
- papryka (ok. 150
g),
- puszka krojonych
pomidorów (ok. 400 g),
- woreczek ryżu
brązowego (ok. 100g),
- przyprawy:
papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła
prowansalskie, sól i pieprz.
Sposób
przygotowania
1. Cebulę szklimy
na oleju rzepakowym.
2. Do cebuli
dodajemy pokrojoną w paski paprykę.
3. Do papryki
dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut.
4. Dodajemy
odsączoną fasolę i pomidory. Dusimy kilka minut.
5. Doprawiamy do
smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami, solą i
pieprzem.
6. Podajemy z
ryżem.
Chili
con carne jest bogate w:
- pełnowartościowe
białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje
budulcową,
-
likopen (pochodzący z pomidorów), który
przeciwdziała procesom starzenia się,
- substancje o
działaniu bakteriobójczym pochodzące z cebuli.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 600 g
Energia:
560,1 kcal
Białko:
25,8 g
Tłuszcze:
19,6 g
Węglowodany:
77,9 g
Błonnik
pokarmowy: 15,0 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.