piątek, 23 września 2016

Smoothie jeżynowe

Składniki
(na 1 porcję)

- pół szklanki jeżyn (ok. 60 g),
- 4 plastry arbuza (ok. 160 g),
- 1/4 szklanki wody mineralnej (ok. 60 ml).


Sposób przygotowania

1. Obieramy arbuza ze skóry.
2. Miksujemy owoce z wodą.
3. Przecedzamy koktajl przez sito.





Smoothie jeżynowe jest bogate w:

- antyoksydanty (pochodzący z jeżyn i arbuza), które działają przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z jeżyn), która jest antyoksydantem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży:ok. 280 g
Energia: 83,4 kcal
Białko: 1,8 g
Tłuszcze: 0,5 g
Węglowodany: 19,2 g
Błonnik pokarmowy: 3,7 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz