(na 1 porcję)
- 6 liści sałaty (ok. 30 g),
- ¼ awokado (ok. 35 g),
- 4 łyżeczki soku z cytryny,
- ½ ogórka zielonego (ok. 55g),
- 2 łyżki szczypiorku,
- ½ ogórka zielonego (ok. 55g),
- 2 łyżki szczypiorku,
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g),
- łyżeczka musztardy (ok. 10g),
- mięso z piersi kurczaka (ok. 100g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- kromka chleba (ok. 30g)
- ulubione przyprawy: np. papryka słodka, papryka ostra, curry.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1. Rozdrabniamy liście sałaty.
2. Awokado, ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny.
3. Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski, marynujemy w oleju, ulubionych przyprawach i smażymy na patelni teflonowej.
4. Pieczywo kroimy w kostkę i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 10-15 min.
5. Przygotowujemy sos: mieszamy oliwę z musztardą i 3 łyżeczkami soku z cytryny.
6. Na sałacie układamy awokado, ogórka, kurczaka i grzanki.
7. Całość polewamy przygotowanym sosem i posypujemy szczypiorkiem.
Sałatka jest bogata w:
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado i oliwy z oliwek), która działają przeciwmiażdżycowo.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 291 g
Energia: 385,9 kcal
Białko: 26,8 g
Tłuszcze: 23,1 g
Węglowodany: 22,5 g
Błonnik pokarmowy : 4,4 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.