wtorek, 13 września 2016

Kolorowa galeretka

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 małe brzoskwinie (ok. 178 g),
- 10 truskawek (ok. 150 g),
- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- łyżeczka cukru (ok. 5 g),
- 3 łyżeczki żelatyny (ok. 15 g).

Sposób przygotowania

1. Obieramy brzoskwinię ze skóry, kroimy w plastry i miksujemy na gładki mus. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek wstawiamy do lodówki na ok. godzinę (pucharek powinien być lekko przechylony).
2. Truskawki miksujemy na mus. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek ponownie wstawiamy do lodówki na ok. godzinę (pucharek powinien być lekko przechylony, tym razem w drugą stronę).
3. Miksujemy maliny z jogurtem i cukrem. Łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem i przelewamy do pucharka. Pucharek ponownie wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
4. Galaretkę dekorujemy świeżymi owocami.




Deser jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- karoten (pochodzący z brzoskwiń), który również jest antyoksydantem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży:ok. 498 g
Energia: 267,1 kcal
Białko: 20,1 g
Tłuszcze: 3.0 g
Węglowodany: 49,8 g
Błonnik pokarmowy: 10,1 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.