Składniki
(na 1 porcję)
- 2 łyżki kaszy jaglanej (ok. 30 g),
- pół szklanki mleka (ok. 125 ml),
- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- pół szklanki mleka (ok. 125 ml),
- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- łyżeczka miodu (ok. 12g),
- łyżeczka prażonych płatków
migdałów (ok. 5 g).
Sposób przygotowania
1. Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem w wodzie z dodatkiem mleka przez ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.
Sposób przygotowania
1. Dokładnie płuczemy kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem w wodzie z dodatkiem mleka przez ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.
2.
Mieszamy kaszę jaglaną z miodem, malinami i przekładamy do
kokilek.
3.
Malinową kaszę posypujemy migdałami.
Deser jest bogaty w:
-
witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem,
działa przeciwnowotworowo,
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi.
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży:ok. 270 g
Energia: 252,7 kcal
Białko: 9,4 g
Tłuszcze: 6,1 g
Węglowodany: 45,4 g
Błonnik pokarmowy: 5,6 g
Porcja waży:ok. 270 g
Energia: 252,7 kcal
Białko: 9,4 g
Tłuszcze: 6,1 g
Węglowodany: 45,4 g
Błonnik pokarmowy: 5,6 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.