Składniki
(na
1 porcję – 8 krążków)
-
pół bakłażana (ok. 111 g),
-
łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- cebula (ok. 70 g),
- pół puszki pomidorów (ok. 200 g),
- pół kulki mozarelli light (ok. 63 g),
- cebula (ok. 70 g),
- pół puszki pomidorów (ok. 200 g),
- pół kulki mozarelli light (ok. 63 g),
-
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, wędzona, sos sojowy,
oregano.
Sposób
przygotowania
1.
Kroimy bakłażana w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 15
min.
2. Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Cebulę łączymy z pomidorami i dusimy ok. 10 min (do zagęszczenia sosu). Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką, wędzoną i sosem sojowym.
4. Mozarellę kroimy na drobno.
5. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na papierze do pieczenia.
6. Pomidory nakładamy na bakłażany, posypujemy mozarellą i oregano.
7. Bakłażany pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min.
2. Cebulę podsmażamy na oleju rzepakowym.
3. Cebulę łączymy z pomidorami i dusimy ok. 10 min (do zagęszczenia sosu). Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką, wędzoną i sosem sojowym.
4. Mozarellę kroimy na drobno.
5. Bakłażany osuszamy ręcznikiem papierowym i wykładamy na papierze do pieczenia.
6. Pomidory nakładamy na bakłażany, posypujemy mozarellą i oregano.
7. Bakłażany pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min.
Zapiekany
z pomidorami bakłażan jest bogaty w:
-
błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości,
- likopen (pochodzący z pomidorów) który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
- likopen (pochodzący z pomidorów) który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 449 g
Energia: 218,3 kcal
Białko: 15,8 g
Tłuszcze: 11.0 g
Węglowodany: 20,4 g
Błonnik pokarmowy: 6,0 g
Porcja waży: ok. 449 g
Energia: 218,3 kcal
Białko: 15,8 g
Tłuszcze: 11.0 g
Węglowodany: 20,4 g
Błonnik pokarmowy: 6,0 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.