czwartek, 25 sierpnia 2016

Omlet biszkoptowy z owocami

Składniki
(na 1 porcję)

- 2 jajka (ok. 100 g),
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- pół szklanki borówek (ok. 60 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).

Sposób przygotowania

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę.
2. Do białka dodajemy żółtka, mąkę i delikatnie mieszamy.
3. Rozgrzewamy na patelni masło.
4. Wylewamy masę na patelnię i smażymy ok. 2 min. z każdej strony.
5. Omlet podajemy z jogurtem i owocami.
6. Omlet oprószamy cukrem pudrem.



Omlet biszkoptowy z owocami jest bogaty w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży:ok. 350 g
Energia: 394,4 kcal
Białko: 21,2 g
Tłuszcze: 16,7 g
Węglowodany: 48,1 g
Błonnik pokarmowy: 8,6 g

Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

1 komentarz:

  1. pysznie wygląda,
    Ostatnio polubiłam omlety na słodko :)

    OdpowiedzUsuń