Składniki
(na 1 porcję)
- 2 jajka (ok. 100 g),
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok.
30 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- pół opakowania jogurtu naturalnego (ok. 90 g),
- pół szklanki malin (ok. 60 g),
- pół szklanki borówek (ok. 60 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).
- pół szklanki borówek (ok. 60 g),
- łyżeczka cukru pudru (ok. 5 g).
Sposób przygotowania
1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę.
2. Do białka dodajemy żółtka, mąkę i delikatnie mieszamy.
3. Rozgrzewamy na patelni masło.
4. Wylewamy masę na patelnię i smażymy ok. 2 min. z każdej strony.
5. Omlet podajemy z jogurtem i owocami.
6. Omlet oprószamy cukrem pudrem.
Omlet biszkoptowy z owocami jest bogaty w:
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki pełnoziarnistej), który daje uczucie sytości.
- witaminę C (pochodzącą z malin), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja waży:ok. 350 g
Energia: 394,4 kcal
Białko: 21,2 g
Tłuszcze: 16,7 g
Węglowodany: 48,1 g
Błonnik pokarmowy: 8,6 g
Porcja waży:ok. 350 g
Energia: 394,4 kcal
Białko: 21,2 g
Tłuszcze: 16,7 g
Węglowodany: 48,1 g
Błonnik pokarmowy: 8,6 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.