niedziela, 14 sierpnia 2016

Czekoladowe muffiny z kremem malinowym

Składniki
(na 6 muffinek)

- 3 dojrzałe banany (ok. 345 g),
- 3/4 szklanki daktyli (ok. 75 g),
- ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 1,5 szklanki mąki Graham (ok. 195 g),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30 g),
- 2 łyżeczki kakao (ok. 10g),
- ½ łyżeczki sody,
- 2 szklanki malin (ok. 240 g),
- opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
- 2 łyżeczki cukru (ok. 10 g),
- 3 łyżeczki żelatyny (ok. 15 g).

Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.
2. Banany miksujemy razem z daktylami (bez wody) na gładką pastę.
3. Do bananów i daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, kakao, sodę i delikatnie mieszamy.
4. Masę przelewamy do foremek i pieczemy w 180⁰C przez ok. 30 min.
5. Miksujemy maliny z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem. Mus wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
6. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je musem malinowym i świeżymi owocami.


Babeczki bananowe z musem malinowym są bogate w:

- potas (pochodzący z bananów i daktyli), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki i malin), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 203 g
Energia: 294,8 kcal
Białko: 9,2 g
Tłuszcze: 7,4 g
Węglowodany: 55,4
Błonnik pokarmowy: 8,3 g



Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.