Składniki
(na
6 muffinek)
-
3 dojrzałe banany (ok. 345 g),
-
3/4 szklanki daktyli (ok. 75 g),
-
½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
-
1,5 szklanki mąki Graham (ok. 195 g),
-
3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30 g),
- 2 łyżeczki kakao (ok. 10g),
- ½ łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki kakao (ok. 10g),
- ½ łyżeczki sody,
-
2 szklanki malin (ok. 240 g),
-
opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180 g),
- 2 łyżeczki cukru (ok. 10 g),
- 2 łyżeczki cukru (ok. 10 g),
-
3 łyżeczki żelatyny (ok. 15 g).
Sposób
przygotowania
1.
Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 30 min.
2.
Banany miksujemy razem z daktylami (bez wody) na gładką
pastę.
3.
Do bananów i daktyli dodajemy mleko, olej, mąkę, kakao, sodę i
delikatnie mieszamy.
4.
Masę przelewamy do foremek i pieczemy w 180⁰C przez ok. 30 min.
5. Miksujemy maliny z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem. Mus wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
6. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je musem malinowym i świeżymi owocami.
5. Miksujemy maliny z jogurtem i cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Żelatynę łączymy z musem. Mus wstawiamy do lodówki na ok. godzinę.
6. Gdy babeczki ostygną dekorujemy je musem malinowym i świeżymi owocami.
Babeczki
bananowe z musem malinowym są bogate w:
-
potas (pochodzący z bananów i daktyli), który reguluje
przewodzenie bodźców nerwowych,
-
błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki i malin), który daje uczucie
sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok.
203 g
Energia:
294,8
kcal
Białko:
9,2
g
Tłuszcze:
7,4
g
Węglowodany: 55,4
Błonnik
pokarmowy: 8,3
g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.