Składniki
(na 8
porcji)
na
biszkopt:
- 2
jajka (ok. 120 g),
-
¼ szklanki cukru ok. (50 g)
-
1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 40 g),
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok. 40 g),
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
-
garść szpinaku (ok. 25 g),
na
nadzienie:
-
serek President (ok. 350 g),
-
2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
-
ziarenka laski wanilii,
-
2 szklanki truskawek (ok. 240 g).
Sposób
przygotowania:
1.
Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2.
Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i
delikatnie mieszamy.
3.
Rozdrabniamy szpinak przy pomocy blendera i dodajemy do ciasta.
4.
Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i
pieczemy w 200⁰C
przez ok. 20 min.
5.
Serek mieszamy z cukrem pudrem i ziarenkami laski wanilii.
6.
Ciasto przekrawamy na dwie części. Jedną część smarujemy
serkiem. Drugą część rozdrabiamy i nakładamy na serek. „Zielony
mech” posypujemy truskawkami.
Zielony mech z truskawkami jest bogaty w:
-
błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie
sytości.
-
witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem,
działa przeciwnowotworowo,
-
wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę
kości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 108 g
Energia:
133,4 kcal
Białko:
7,1 g
Tłuszcze:
3,3 g
Węglowodany:
19,9 g
Błonnik
pokarmowy: 1,4 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.