piątek, 29 lipca 2016

Grillowane polędwiczki wieprzowe

Składniki
(na 1 porcję)

- polędwiczka wieprzowa (ok. 100 g),
- 3 młode ziemniaki  (ok. 210 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- 2 łyżeczki musztardy (ok. 20 g),
- łyżeczka sosu sojowego, 
- sól i pieprz,
- 3 liście sałaty (ok. 15 g),
- 1 mały pomidor (ok. 100 g),
- ¼ ogórka (ok. 
- szczypiorek,
- łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g),
- łyżka soku z cytryny.


Sposób przygotowania

1. Polędwiczki oczyszczamy z błonek, kroimy w plastry o grubości 1 cm. i ugniatamy je dłonią.
2. Mięso marynujemy w łyżeczce oleju połączonej z łyżeczką musztardy, sosem sojowym i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Plastry mięsa nadziewamy na wykałaczki i grillujemy.
4. Sałatkę rwiemy na kawałki.
5. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w półksiężyce.
6. Ogórka kroimy w kostkę.
7. Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy oliwę z łyżeczką musztardy i sokiem z cytryny.
8. Polędwiczki podajemy z sałatką polaną sosem musztardowym i młodymi ziemniakami.




Grillowane polędwiczki są bogate w:

- pełnowartościowe białko (pochodzące z polędwiczek),
- żelazo (pochodzące z polędwiczek), które jest składnikiem hemoglobiny.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 491 g
Energia: 418,4 kcal  
Białko: 27,0 g   
Tłuszcze: 15,3 g  
Węglowodany: 46,3 g 
Błonnik pokarmowy : 6,6 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. Muszą być przepyszne. :)
    Zapraszam na nowy post! https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/29/migdalowe-ciasto-z-malinowym-dzemem-chia/

    OdpowiedzUsuń