Składniki
(na 1 porcję)
- polędwiczka wieprzowa (ok. 100 g),
- 3 młode ziemniaki (ok. 210 g),
- łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g),
- 2 łyżeczki musztardy (ok. 20 g),
- łyżeczka sosu sojowego,
- sól i pieprz,
- 3 liście sałaty (ok. 15 g),
- 1 mały pomidor (ok. 100 g),
- ¼ ogórka (ok.
- szczypiorek,
- łyżeczka oliwy z oliwek (ok. 5g),
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania
1. Polędwiczki oczyszczamy z błonek, kroimy w plastry o grubości 1 cm. i ugniatamy je dłonią.
2. Mięso marynujemy w łyżeczce oleju połączonej z łyżeczką musztardy, sosem sojowym i odstawiamy na noc do lodówki.
3. Plastry mięsa nadziewamy na wykałaczki i grillujemy.
4. Sałatkę rwiemy na kawałki.
5. Pomidora obieramy ze skóry i kroimy w półksiężyce.
6. Ogórka kroimy w kostkę.
7. Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy oliwę z łyżeczką musztardy i sokiem z cytryny.
7. Przygotowujemy sos do sałatki: mieszamy oliwę z łyżeczką musztardy i sokiem z cytryny.
8. Polędwiczki podajemy z sałatką polaną sosem musztardowym i młodymi ziemniakami.
Grillowane polędwiczki są bogate w:
- pełnowartościowe białko (pochodzące z polędwiczek),
- żelazo (pochodzące z polędwiczek), które jest składnikiem hemoglobiny.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 491 g
Energia: 418,4 kcal
Białko: 27,0 g
Tłuszcze: 15,3 g
Węglowodany: 46,3 g
Błonnik pokarmowy : 6,6 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.