środa, 27 lipca 2016

Galaretka kawowa

Składniki
(na 6 porcji)

- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ok. 15 g),
- 3 łyżeczki żelatyny (ok. 15 g),
- 2 łyżki cukru lub ksylitolu (ok. 20 g),
- duże opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 400 g).

Sposób przygotowania

1. Zaparzamy kawę połową szklanki wody.
2. Żelatynę i cukier rozpuszczamy w kawie.
3. Żelatynę z kawą łączymy z jogurtem.
4. Masę przelewamy do foremek i wstawiamy do lodówki na ok. 3h.


Galaretka kawowa jest bogata w:

- wapń (pochodzący z jogurtu), który jest składnikiem kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g  
Energia: 73,2 kcal   
Białko: 5,8 g   
Tłuszcze: 1,3 g  
Węglowodany: 9,5 g 
Błonnik pokarmowy: 0,0 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.