sobota, 4 czerwca 2016

Jajko w koszulce z ziemniakami i szparagami

Składniki
(na 1 porcję)

- jajko (ok. 60 g),
- 7 szparagów (ok. 210 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- ząbek czosnku,
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- koperek,
- łyżeczka octu.


Sposób przygotowania

1. Odcinamy ok. 1/3 szparagów.
2. Szparagi gotujemy na stojąco ok. 5 min.
3. Ugotowane szparagi podsmażamy na maśle z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku.
4. Zagotowujemy wodę z octem.
5. Jajko wybijamy do miseczki.
6. Do wody z octem powoli wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy ok. 3-4 min.
7. Jajko podajemy ze szparagami i ziemniakami posypanymi koperkiem.




Jajko w koszulce  ze szparagami jest bogate w:

- lecytynę (pochodzącą z jajka), która wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
- kwas foliowy (pochodzący ze szparagów), niezbędny do syntezy DNA.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 486 g  
Energia: 312,3 kcal   
Białko: 14,9 g   
Tłuszcze: 9,6 g  
Węglowodany: 46,4 g 
Błonnik pokarmowy : 8,2 g



Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.