Składniki
(na 1 porcję)
- jajko (ok. 60 g),
- 7 szparagów (ok. 210 g),
- łyżeczka masła (ok. 5 g),
- ząbek czosnku,
- 3 ziemniaki (ok. 210 g),
- koperek,
- łyżeczka octu.
Sposób przygotowania
1. Odcinamy ok. 1/3 szparagów.
2. Szparagi gotujemy na stojąco ok. 5 min.
3. Ugotowane szparagi podsmażamy na maśle z dodatkiem
wyciśniętego przez praskę czosnku.
4. Zagotowujemy wodę z octem.
5. Jajko wybijamy do miseczki.
6. Do wody z octem powoli wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy
ok. 3-4 min.
7. Jajko podajemy ze szparagami i ziemniakami posypanymi
koperkiem.
Jajko w
koszulce ze szparagami jest bogate w:
-
lecytynę (pochodzącą z jajka), która wspiera funkcjonowanie układu nerwowego,
-
kwas foliowy (pochodzący ze szparagów), niezbędny do syntezy DNA.
Porcja waży: ok. 486 g
Energia: 312,3 kcal
Białko: 14,9 g
Tłuszcze: 9,6 g
Węglowodany: 46,4 g
Błonnik pokarmowy : 8,2 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.