Składniki
(na 1 porcję)
- ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50g)
- 1 łyżeczka kakao (ok. 5g),
- banan (ok. 120g),
- 5 truskawek (ok. 75g).
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mleko z płatkami, kakao i odstawiamy na noc
do lodówki
2. Rano owsiankę z dodatkiem banana miksujemy na gładką
masę.
3. Budyń dekorujemy truskawkami.
Owsianka
jest bogata w:
- błonnik
pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i
zwiększa perystaltykę jelit,
- potas
(pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Porcja waży: ok. 370 g
Energia: 399,5 kcal
Białko: 12,9 g
Tłuszcze: 7,8 g
Węglowodany: 75,7 g
Błonnik pokarmowy : 7,2 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.