piątek, 3 czerwca 2016

Czekoladowy budyń owsiany z truskawkami

Składniki
(na 1 porcję)

- ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50g)
- 1 łyżeczka kakao (ok. 5g),
- banan (ok. 120g),
- 5 truskawek (ok. 75g).


Sposób przygotowania


1. Mieszamy mleko z płatkami, kakao i odstawiamy na noc do lodówki
2. Rano owsiankę z dodatkiem banana miksujemy na gładką masę.
3. Budyń dekorujemy truskawkami.



Owsianka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
- potas (pochodzący z banana), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 370 g  
Energia: 399,5 kcal   
Białko: 12,9 g   
Tłuszcze: 7,8 g  
Węglowodany: 75,7 g 
Błonnik pokarmowy : 7,2 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.