Składniki
(na 4 burgery – 2 porcje)
- 200 g filetu z łososia,
- pęczek botwinki - bez buraczków (ok. 200g),
- cebula (ok. 40g),
- cebula (ok. 40g),
- ząbek czosnku,
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sok z cytryny, sól, pieprz, sos sojowy.
Sposób przygotowania
1. Usuwamy skórę z łososia.
2. Łososia siekamy na drobno.
3. Siekamy cebulę i szklimy ją na
oleju rzepakowym.
4. Do cebuli dodajemy pokrojoną na
drobno botwinkę i dusimy ok. 2-3 min.
5. Botwinkę łączymy z łososiem i
wyciśniętym przez praskę czosnkiem.
6. Całość doprawiamy solą, pieprzem,
sokiem z cytryny, sosem sojowym.
7. Formujemy 4 kotlety.
8. Burgery smażymy na patelni
teflonowej bez dodatku tłuszczu po ok. 2 min. z każdej strony.
Burgery są bogate w:
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają
przeciwzapalnie,
- żelazo (pochodzące z botwinki), które odpowiada za
prawidłowy transport tlenu.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 225 g
Energia: 268,2 kcal
Białko: 22,3 g
Tłuszcze: 19,2 g
Węglowodany:
6,9
g
Błonnik
pokarmowy : 4,7 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.