piątek, 17 czerwca 2016

Deser z truskawkami, czerwonym winem i bazylią

Składniki
(na 1 porcję)

- 5 truskawek (ok. 75 g),
- ¼ szklanki wina czerwonego (ok. 60 ml),
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (ok. 5 g),
- 2 łyżki serka homogenizowanego (ok. 40g),
- bazylia świeża.

Sposób przygotowania

1. Truskawki zalewamy winem i dusimy ok. 3-4 min.
2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami wody.
3. Mąkę ziemniaczaną wlewamy do truskawek i energicznie mieszamy.
4. Miksujemy bazylię przy pomocy blendera.
5. Bazylię mieszamy z serkiem homogenizowanym.
6. Do pucharka nakładamy truskawki i przykrywamy bazyliowym serkiem.



Deser jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z truskawek), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.

Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 190 g  
Energia: 135,5 kcal   
Białko: 5,4 g   
Tłuszcze: 1,9 g  
Węglowodany: 15,6 g 
Błonnik pokarmowy : 2,1 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.