Składniki
(na 1 porcję)
- 5 truskawek (ok. 75 g),
- ¼ szklanki wina czerwonego (ok. 60 ml),
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (ok. 5 g),
- 2 łyżki serka homogenizowanego (ok. 40g),
- bazylia świeża.
Sposób przygotowania
1. Truskawki zalewamy winem i dusimy ok. 3-4 min.
2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami wody.
3. Mąkę ziemniaczaną wlewamy do truskawek i energicznie mieszamy.
2. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 2 łyżkami wody.
3. Mąkę ziemniaczaną wlewamy do truskawek i energicznie mieszamy.
4. Miksujemy bazylię przy pomocy blendera.
5. Bazylię mieszamy z serkiem homogenizowanym.
6. Do pucharka nakładamy truskawki i przykrywamy bazyliowym serkiem.
6. Do pucharka nakładamy truskawki i przykrywamy bazyliowym serkiem.
Deser jest bogaty w:
- witaminę
C (pochodzącą z truskawek), który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 190 g
Energia: 135,5 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 1,9 g
Węglowodany: 15,6 g
Błonnik pokarmowy : 2,1 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.