środa, 11 maja 2016

Makaron z botwiną i łososiem

Składniki
(na 1 porcję)

- filet z łososia (ok. 100g),
- porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g),
- ½ pęczka botwiny, bez buraczków (ok. 100g),
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.


Sposób przygotowania

1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny, soli i pieprzu.
2. Wyciskamy ząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
2. Do czosnku dodajemy pokrojone liście botwinki i dusimy kilka minut.
3. Botwinkę zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
4. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5 min z każdej strony.
5. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
6. Łososia nakładamy na makaron wymieszany z sosem botwinkowym.




Tagiatelle jest bogate w:

- żelazo (pochodzące ze botwinki), które odpowiada za prawidłowy transport tlenu,
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 360 g  
Energia: 519,9 kcal   
Białko: 29,5 g   
Tłuszcze: 28,8 g  
Węglowodany: 45,3 g 
Błonnik pokarmowy : 5,8 g

Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz