Składniki
(na 1 porcję)
- filet z łososia (ok. 100g),
- porcja makaronu Tagliatelle (ok. 50g),
- ½ pęczka botwiny, bez buraczków (ok. 100g),
- 2 łyżki jogurtu greckiego (ok. 50g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny,
- przyprawy: sól, pieprz.
Sposób przygotowania
1. Marynujemy filet z łososia bez skóry w soku z cytryny,
soli i pieprzu.
2. Wyciskamy ząbek czosnku przez praskę i podsmażamy na
oleju rzepakowym.
2. Do czosnku dodajemy pokrojone liście botwinki i dusimy
kilka minut.
3. Botwinkę zagęszczamy jogurtem greckim i doprawiamy do
smaku (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć).
4. Filet z łososia smażymy na patelni teflonowej po ok. 5
min z każdej strony.
5. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu.
6. Łososia nakładamy na makaron wymieszany z sosem
botwinkowym.
Tagiatelle jest bogate w:
- żelazo (pochodzące ze botwinki), które odpowiada za
prawidłowy transport tlenu,
- kwasy omega-3 (pochodzące z łososia), które działają
przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 360 g
Energia: 519,9 kcal
Białko: 29,5 g
Tłuszcze: 28,8 g
Węglowodany: 45,3 g
Błonnik pokarmowy : 5,8 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.