środa, 16 marca 2016

Tarta biszkoptowa z granatem

Składniki
(na 8 porcji)

na biszkopt:

- 2 jajka (ok. 120 g),
- ¼ szklanki cukru ok. (50 g),
- pół szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 65 g),
- łyżka mąki ziemniaczanej (ok. 20 g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

 na nadzienie: 

- serek President (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- łyżeczka agaru,- ziarenka laski wanilii,
- ziarenka granatu (ok. 100 g). 

Sposób przygotowania:

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier.
2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy.
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200⁰C przez ok. 20 min.
4. Serek mieszamy z agarem (rozpuszczonym w 3 łyżkach letniej wody), cukrem pudrem, ziarenkami laski wanilii i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
5. Gdy ciasto wystygnie, przekładamy serek na ciasto i układamy ziarenka granatu.




Tarta biszkoptowa jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wapń (pochodzący z serka), który zapewnia prawidłową budowę kości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 86 g  
Energia: 158,6 kcal   
Białko: 10,4 g   
Tłuszcze: 3,5 g  
Węglowodany: 22,5 g 
Błonnik pokarmowy : 1,6 g



Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.