niedziela, 6 marca 2016

Ciasteczka owsiane

Składniki
(na 2 porcje - 8 sztuk)

- 2 jabłka (ok. 400g),
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50g),
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 45g),
- 1 jajko (ok. 60g),
- łyżeczka miodu (ok. 12g).


Sposób przygotowania

1. Jabłka obieramy ze skórki i trzemy na tarce o grubych oczkach.
2. Wszystkie składniki razem mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut.
3. Doprawiamy cynamonem i kardamonem.
4. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 8 okrągłych ciastek.
5. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni C.
6. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.



Ciasteczka są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości oraz zwiększa perystaltykę jelit.


Wartość odżywcza jednej porcji (4 ciasteczka):

Porcja waży: ok. 267 g
Energia: 303,3 kcal   
Białko: 9,6 g   
Tłuszcze: 5,5 g  
Węglowodany: 61,1 g 
Błonnik pokarmowy : 8,0 g



Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz