Składniki
(na 2 porcje – 20
placków)
na placki:
- 2 marchewki (ok.
210g),
- mała cukinia (ok.
225g),
- 2 ziemniaki (ok.
140g),
- cebula (ok. 70g),
- jajko (ok. 60g),
- 2 łyżki mąki
pełnoziarnistej (ok. 30g),
na sos:
- opakowanie jogurtu
naturalnego (ok. 180g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania
1. Obieramy
ziemniaki i marchewkę.
2. Trzemy na tarce o
średnich oczkach marchewki, ziemniaki, cukinię i cebulę.
3. Do masy dodajemy
jajko i mąkę.
4. Blachę wykładamy
papierem do pieczenia i smarujemy olejem rzepakowym.
5. Formujemy placki
i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 min.
6. Przygotowujemy
sos czosnkowy: mieszamy jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z
cytryny.
7. Placki podajemy z
sosem czosnkowym.
Placki są bogate w:
- błonnik pokarmowy,
który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- β-karoten
(pochodzący z marchewki i cukini), który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 453 g
Energia: 244,9 kcal
Białko: 13,2 g
Tłuszcze: 5,0 g
Węglowodany: 43,7 g
Błonnik pokarmowy : 8,6 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.