środa, 2 marca 2016

Placuszki warzywne

Składniki
(na 2 porcje – 20 placków)

na placki:
- 2 marchewki (ok. 210g),
- mała cukinia (ok. 225g),
- 2 ziemniaki (ok. 140g),
- cebula (ok. 70g),
- jajko (ok. 60g),
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30g),

na sos:
- opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180g),
- ząbek czosnku,
- sok z cytryny.


Sposób przygotowania

1. Obieramy ziemniaki i marchewkę.
2. Trzemy na tarce o średnich oczkach marchewki, ziemniaki, cukinię i cebulę.
3. Do masy dodajemy jajko i mąkę.
4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem rzepakowym.
5. Formujemy placki i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 min.
6. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny.
7. Placki podajemy z sosem czosnkowym.



Placki są bogate w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- β-karoten (pochodzący z marchewki i cukini), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 453 g  
Energia: 244,9 kcal   
Białko: 13,2 g   
Tłuszcze: 5,0 g  
Węglowodany: 43,7 g 
Błonnik pokarmowy : 8,6 g



 Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz