niedziela, 21 lutego 2016

Jajko zapiekane w awokado

Składniki
(na 1 porcję)

- ½ awokado (ok. 70g),
- jajko (ok. 60g),
- garść roszponki (ok. 20g),
- 4 pomidorki koktajlowe (ok. 80g).


Sposób przygotowania

1. Umieszczamy żółtko jaja we wgłębieniu awokado (najlepiej łyżką). Uzupełniamy pozostałym białkiem.
2. Awokado pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min.
3. Pieczone awokado podajemy z roszponką i pomidorkami koktajlowymi.





Pieczone awokado jest bogate w:

- lecytynę (pochodzące z jaja), która wspomaga układ nerwowy,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 230 g  
Energia: 197,7 kcal   
Białko: 8,8 g   
Tłuszcze: 15,9 g  
Węglowodany: 9,3 g 
Błonnik pokarmowy : 3,7 g



Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.