Składniki
(na 1 porcję)
- ½ awokado (ok. 70g),
- jajko (ok. 60g),
- garść roszponki (ok.
20g),
- 4 pomidorki
koktajlowe (ok. 80g).
Sposób przygotowania
1. Umieszczamy żółtko jaja we wgłębieniu
awokado (najlepiej łyżką). Uzupełniamy pozostałym
białkiem.
2. Awokado pieczemy
w 180 stopniach C przez ok. 15-20 min.
3. Pieczone awokado
podajemy z roszponką i pomidorkami koktajlowymi.
Pieczone awokado
jest bogate w:
- lecytynę
(pochodzące z jaja), która wspomaga układ nerwowy,
- jednonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo.
Porcja waży: ok. 230 g
Energia: 197,7 kcal
Białko: 8,8 g
Tłuszcze: 15,9 g
Węglowodany: 9,3 g
Błonnik pokarmowy : 3,7 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.