Składniki
(na 1 porcję)
- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50g),
- pół szklanki mleka (ok. 125 ml),
- 1 małe jabłko (ok. 200g),
- łyżka wiórków kokosowych (ok. 8g),
- łyżka orzechów włoskich (ok. 10g),
- cynamon.
Sposób przygotowania
1. Mieszamy płatki owsiane z mlekiem i tartym jabłkiem.
2. Owsiankę umieszczamy w kokilce, posypujemy cynamonem,
wiórkami kokosowymi i orzechami.
3. Owsiankę pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 20 min.
Pieczona owsianka jest bogata w:
- błonnik
pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i
zwiększa perystaltykę jelit,
- kwasy
wielonienasycone (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i
przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 381 g
Energia: 446,3 kcal
Białko: 13,1 g
Tłuszcze: 18,0 g
Węglowodany: 67,5 g
Błonnik pokarmowy : 9,7 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.