środa, 30 marca 2016

Kasza gryczana z jarmużem

Składniki
(na 1 porcję)

- cebula (ok. 70g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- marchew (ok. 105g),
- por (ok. 119g),
- 2 garście jarmużu (ok. 40g),
- ząbek czosnku,
- przyprawy: zioła prowansalskie, papryka słodka, wędzona, ostra,
- woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g).


Sposób przygotowania

1. Pokrojonego pora i cebulę szklimy na oleju rzepakowym.
2. Marchewkę trzemy na tarce i dodajemy do cebuli.
3. Do warzyw dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jarmuż.
4. Całość doprawiamy ulubionymi przyprawami (np. zioła, papryka, słodka, ostra, wędzona) i dusimy ok. 10 min.
5. Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą gryczaną.





Kasza gryczana z warzywami jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- wapń (pochodzący z jarmużu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 644 g 
Energia: 524,0 kcal  
Białko: 17,7 g  
Tłuszcze: 13,9 g 
Węglowodany: 98,1 g 
Błonnik pokarmowy : 20,0 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.