Składniki
(na 1 porcję)
- cebula (ok. 70g),
- łyżka oleju
rzepakowego (ok. 10g),
- marchew (ok. 105g),
- por (ok. 119g),
- 2 garście jarmużu
(ok. 40g),
- ząbek czosnku,
- przyprawy: zioła
prowansalskie, papryka słodka, wędzona, ostra,
- woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g).
- woreczek kaszy gryczanej (ok. 100g).
Sposób przygotowania
1. Pokrojonego pora
i cebulę szklimy na oleju rzepakowym.
2. Marchewkę trzemy
na tarce i dodajemy do cebuli.
3. Do warzyw
dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i jarmuż.
4. Całość doprawiamy
ulubionymi przyprawami (np. zioła, papryka, słodka, ostra, wędzona) i dusimy
ok. 10 min.
5. Warzywa mieszamy
z ugotowaną kaszą gryczaną.
Kasza gryczana z
warzywami jest bogata w:
- błonnik pokarmowy,
który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit,
- wapń (pochodzący z
jarmużu), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.
Porcja waży: ok. 644 g
Energia: 524,0 kcal
Białko: 17,7 g
Tłuszcze: 13,9 g
Węglowodany: 98,1 g
Błonnik pokarmowy : 20,0 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.