Składniki
(na
1 porcję)
-
5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g),
-
szklanka mleka (ok. 250 ml),
-
łyżka maku (ok. 10g),
-
pomarańcza (ok. 300g).
Sposób
przygotowania
1.
Płatki
owsiane zalewamy mlekiem.
2.
Całość
podgrzewamy ok. 2-3 min (nie gotujemy!).
3.
Do
owsianki dodajemy mak.
4.
Owsiankę
dekorujemy pomarańczą.
Owsianka jest
bogata w:
- błonnik
pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i
zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę
C (pochodzącą z pomarańczy), która jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran,
- wapń (pochodzący z mleka i maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.
Porcja waży: ok. 610 g
Energia: 490,3 kcal
Białko: 19,2 g
Tłuszcze: 13,5 g
Węglowodany: 83,4 g
Błonnik pokarmowy : 11,3 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.