niedziela, 7 lutego 2016

Owsianka z makiem

Składniki
(na 1 porcję)

- 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g),
- szklanka mleka (ok. 250 ml),
- łyżka maku (ok. 10g),
- pomarańcza (ok. 300g).


Sposób przygotowania

1.     Płatki owsiane zalewamy mlekiem.
2.     Całość podgrzewamy ok. 2-3 min (nie gotujemy!).
3.     Do owsianki dodajemy mak.
4.     Owsiankę dekorujemy pomarańczą.


Owsianka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy (pochodzący z płatków owsianych), który daje uczucie sytości i zwiększa perystaltykę jelit,
- witaminę C (pochodzącą z pomarańczy), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, przyspiesza gojenie się ran,
- wapń (pochodzący z mleka i maku), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 610 g  
Energia: 490,3 kcal   
Białko: 19,2 g   
Tłuszcze: 13,5 g  
Węglowodany: 83,4 g 
Błonnik pokarmowy : 11,3 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.