piątek, 5 lutego 2016

Muffiny jabłkowe

Składniki
(na 12 muffnek)

- 2 szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ¾  szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3 łyżki oleju rzepakowego (ok. 30g),
- duże jajko (ok. 60 g),
- ¼ szklanki cukru (ok. 50g),
- 1 jabłko (ok. 200g),
- ¼  szklanki orzechów włoskich (ok. 30g),
- ½ łyżeczki cynamonu.


Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier.
2. Mieszamy jajko, mleko i olej. Dodajemy starte jabłko
3. Łączymy składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4. Foremki silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki i posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
5. Pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.


Muffiny są bogate w:

 - błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 146,9 kcal
Białko: 4,4 g   
Tłuszcze: 5,5 g
Węglowodany: 22,7 g
Błonnik pokarmowy : 2,8 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.