Składniki
(na 12
muffnek)
- 2
szklanki mąki pszennej razowej (ok. 240 g),
-
łyżeczka proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki
sody oczyszczonej,
- ¾ szklanki mleka 2% (ok. 200 ml),
- 3
łyżki oleju rzepakowego (ok. 30g),
- duże
jajko (ok. 60 g),
- ¼
szklanki cukru (ok. 50g),
- 1
jabłko (ok. 200g),
- ¼ szklanki orzechów włoskich (ok. 30g),
- ½
łyżeczki cynamonu.
Sposób przygotowania
1. Mieszamy
mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i cukier.
2. Mieszamy
jajko, mleko i olej. Dodajemy starte jabłko
3. Łączymy
składniki suche z mokrymi i delikatnie mieszamy.
4. Foremki
silikonowe napełniamy ciastem do ¾ wysokości foremki i posypujemy
rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
5. Pieczemy
w temperaturze 190ºC przez około 25 minut.
Muffiny są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom
cholesterolu i daje uczucie sytości,
- wielonienasycone
kwasy tłuszczowe (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i
przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 146,9 kcal
Białko: 4,4 g
Tłuszcze: 5,5 g
Węglowodany: 22,7 g
Błonnik pokarmowy : 2,8 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.