(na
2 porcje)
-
200 g mięsa mielonego z indyka,
-
cebula (ok. 70g),
-
por (ok.119g),
-
6 pieczarek (ok.120g),
-
papryka (ok. 150g),
-
łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
-
puszka pomidorów krojonych (ok. 400g),
-
2 ziemniaki (ok. 140g),
-
pół kalafiora (ok. 400g),
-
natka pieruszki,
-
łyżeczka masła (ok. 5g),
-
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra i wędzona, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania
1. Cebulę, por kroimy na drobno i szklimy na oleju
rzepakowym.
2. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i
pokrojoną w paski paprykę.
3. Warzywa dusimy ok. 10-15 min.
4. Do warzyw dodajemy mięso mielone i dusimy kolejne
5-10 min.
5. Do mięsa i warzyw dodajemy pomidory, doprawiamy do
smaku ziołami, papryką słodką, ostrą, wędzoną i dusimy ok. 5 min.
6. Gotujemy kalafior i ziemniaki.
7. Kalafior i ziemniaki rozgniatamy praską z dodatkiem
masła i natki pietruszki.
8. Do kokilek nakładamy farsz mięsno-warzywny i
przykrywamy go puree ziemniaczano-kalafiorowym.
9. Całość pieczemy w 180⁰C
przez ok. 15-20 min.
Zapiekanka jest bogata w:
- likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- glukozynolany (pochodzące z kalafiora), które również działają przeciwnowotworowo,
- substancje przeciwbakteryjne pochodzące z cebuli.
Porcja waży: ok. 660 g
Energia: 306,1 kcal
Białko: 27,9 g
Tłuszcze: 9,5 g
Węglowodany: 35,4 g
Błonnik pokarmowy : 9,7 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.