Składniki
(na 2 porcje)
- ½ szklanki kaszy jaglanej (ok. 90g),
- 1 szklanka mleka (ok. 250 ml),
- 1 szklanka wody (ok. 250 ml),
- 2 łyżeczki miodu (ok. 24 g),
- ziarenka laski wanilii,
- sok z ½ cytryny,
- 2 jabłka (ok. 400 g),
- 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g).
Sposób przygotowania
1. Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie.
2. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
3. Przygotowujemy mus jabłkowy: obrane i pokrojone jabłka dusimy z dodatkiem cynamonu i odrobiny wody.
4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem mleka, soku z cytryny i ziarenek wanilii.
5. Budyń jaglany podajemy z musem jabłkowym, orzechami i miodem.
2. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
3. Przygotowujemy mus jabłkowy: obrane i pokrojone jabłka dusimy z dodatkiem cynamonu i odrobiny wody.
4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem mleka, soku z cytryny i ziarenek wanilii.
5. Budyń jaglany podajemy z musem jabłkowym, orzechami i miodem.
Jaglanka jest bogata w:
- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące
z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi,
- kwasy
wielonienasycone (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i
przeciwnowotworowo.
Porcja waży: ok. 505 g
Energia: 409,4 kcal
Białko: 11,4 g
Tłuszcze: 10,6 g
Węglowodany: 72,3 g
Błonnik pokarmowy : 5,9 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.