wtorek, 12 stycznia 2016

Jaglanka

Składniki
(na 2 porcje)

- ½ szklanki kaszy jaglanej (ok. 90g),
- 1 szklanka mleka (ok. 250 ml),
- 1 szklanka wody (ok. 250 ml),
- 2 łyżeczki miodu (ok. 24 g),
- ziarenka laski wanilii,
- sok z ½ cytryny,
- 2 jabłka (ok. 400 g),
- 2 łyżki orzechów włoskich (ok. 20g).



Sposób przygotowania

1. Kaszę dokładnie płuczemy w gorącej wodzie.
2. Kaszę zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
3. Przygotowujemy mus jabłkowy: obrane i pokrojone jabłka dusimy z dodatkiem cynamonu i odrobiny wody.
4. Ugotowaną kaszę miksujemy z dodatkiem mleka, soku z cytryny i ziarenek wanilii.
5. Budyń jaglany podajemy z musem jabłkowym, orzechami i miodem.




Jaglanka jest bogata w:

- witaminę B2 (pochodzącą z kaszy jaglanej), która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego,
- żelazo (pochodzące z kaszy jaglanej), które jest składnikiem krwi,
- kwasy wielonienasycone (pochodzące z orzechów), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 505 g  
Energia: 409,4 kcal   
Białko: 11,4 g   
Tłuszcze: 10,6 g  
Węglowodany: 72,3 g 
Błonnik pokarmowy : 5,9 g



Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.