wtorek, 19 stycznia 2016

Domowy chleb Graham

Składniki
(na 15 kromek)

- 3 szklanki mąki Graham (ok. 390g), 
- 1 łyżeczka soli (ok. 5g),
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5g),
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml),
- 4 łyżki słonecznika (ok. 40g).


Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody.
2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Łączymy rozczyn z mąką, słonecznikiem, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240
C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki).
6. Chleb kroimy po ostudzeniu.



Chleb jest bogaty w :


- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej kromki:

Porcja waży: ok. 53 g  
Energia: 103,7 kcal   
Białko: 3,9 g   
Tłuszcze: 2,1 g  
Węglowodany: 20,1 g 
Błonnik pokarmowy : 3,2 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

2 komentarze:

  1. Szkoda, że jest tylko jedno zdjęcie, bo chlebek wygląda naprawdę smakowicie : ) Zauważyłam, że na blogach kulinarnych trwa jakaś zbiorowa akcja pieczenia domowego chleba, bo co i rusz napotykam jakiś nowy przepis. Świetnie, że propagujecie domowe pieczywo, bo to co można dostać w sklepach czasami powinno mieć nazwę „wyrób chlebopodobny”. Mnóstwo konserwantów, barwników i spulchniaczy, lepiej zamienić na swojski chlebek z wiadomych składników. Jak widać, to nie tylko kwestia smaku, ale i zdrowia, które mamy tylko jedno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, w sklepie ciężko dostać pieczywo dobrej jakości. Alternatywa? Upiecz go sama ;-)

      Usuń