(na 15 kromek)
- 3 szklanki mąki Graham (ok. 390g),
- 1 łyżeczka soli (ok. 5g),
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5g),
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml),
- 4 łyżki słonecznika (ok. 40g).
Sposób przygotowania
- 1 łyżeczka soli (ok. 5g),
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5g),
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml),
- 4 łyżki słonecznika (ok. 40g).
Sposób przygotowania
1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z
cukrem, 2 łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody.
2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Łączymy rozczyn z mąką, słonecznikiem, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240⁰C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki).
6. Chleb kroimy po ostudzeniu.
2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Łączymy rozczyn z mąką, słonecznikiem, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240⁰C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki).
6. Chleb kroimy po ostudzeniu.
Chleb jest bogaty w :
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze
słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.
Wartość odżywcza jednej kromki:
Porcja waży: ok. 53 g
Energia: 103,7 kcal
Białko: 3,9 g
Tłuszcze: 2,1 g
Węglowodany: 20,1 g
Błonnik pokarmowy : 3,2 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.