wtorek, 19 stycznia 2016

Domowy chleb Graham

Składniki
(na 15 kromek)

- 3 szklanki mąki Graham (ok. 390g), 
- 1 łyżeczka soli (ok. 5g),
- 1 łyżeczka cukru (ok. 5g),
- 15 g świeżych drożdży,
- 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml),
- 4 łyżki słonecznika (ok. 40g).


Sposób przygotowania

1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody.
2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min.
3. Łączymy rozczyn z mąką, słonecznikiem, solą, letnią wodą i wyrabiamy ciasto.
4. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 min.
5. Ciasto umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240
C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki).
6. Chleb kroimy po ostudzeniu.



Chleb jest bogaty w :


- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii,
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej kromki:

Porcja waży: ok. 53 g  
Energia: 103,7 kcal   
Białko: 3,9 g   
Tłuszcze: 2,1 g  
Węglowodany: 20,1 g 
Błonnik pokarmowy : 3,2 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.