sobota, 23 stycznia 2016

Koktajl bananowy z awokado

Składniki
(na 1 porcję)

- 1 banan (ok. 120g),
- szklanka mleka 2% (ok. 250 ml),
- ¼ awokado (ok. 35g),
- 5 truskawek (75g).


Sposób przygotowania

1. Miksujemy banana z truskawkami, awokado i mlekiem.




Koktajl jest bogaty w:

- witaminę C (pochodzącą z truskawek), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- wapń (pochodzący z mleka) potrzebny jest do prawidłowej budowy kości,
- potas (pochodzący z banana), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z awokado), które działają przeciwmiażdżycowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 475 ml  
Energia: 313,8 kcal   
Białko: 10,9 g   
Tłuszcze: 11,0 g  
Węglowodany: 47,3 g 
Błonnik pokarmowy : 4,6 g




Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.