Składniki
(na 1 porcję)
- garść rukoli (ok.
20g),
- ½ papryki (ok.
75g),
- 3 pomidory
daktylowe (ok. 60g),
- 3 korniszony (ok.
60g),
- 3 łyżki
ciecierzycy konserwowej lub gotowanej (ok. 45g),
- łyżka oliwy z
oliwek (ok. 10g),
- zioła
prowansalskie.
Sposób przygotowania
1. Rukolę układamy
na talerzu.
2. Kroimy paprykę w
kostkę.
3. Przekrawamy
pomidorki i ogórki na pół.
4. Warzywa i
odsączoną ciecierzycę układamy na rukoli.
5. Całość polewamy
oliwą i posypujemy ziołami.
Sałatka z
ciecierzycą jest bogata w:
- likopen
(pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C
(pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem,
- błonnik pokarmowy
(pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości.
Porcja waży: ok. 270 g
Energia: 200,2 kcal
Białko: 5,4 g
Tłuszcze: 12,0 g
Węglowodany: 21,4 g
Błonnik pokarmowy : 2,6 g
Smacznego i zdrowego
Trójkolorowa Tęcza
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.