poniedziałek, 28 grudnia 2015

Sałatka z ciecierzycą

Składniki
(na 1 porcję)

- garść rukoli (ok. 20g),
- ½ papryki (ok. 75g),
- 3 pomidory daktylowe (ok. 60g),
- 3 korniszony (ok. 60g),
- 3 łyżki ciecierzycy konserwowej lub gotowanej (ok. 45g),
- łyżka oliwy z oliwek (ok. 10g),
- zioła prowansalskie.


Sposób przygotowania

1. Rukolę układamy na talerzu.
2. Kroimy paprykę w kostkę.
3. Przekrawamy pomidorki i ogórki na pół.
4. Warzywa i odsączoną ciecierzycę układamy na rukoli.
5. Całość polewamy oliwą i posypujemy ziołami.




Sałatka z ciecierzycą jest bogata w:

- likopen (pochodzący z pomidorów), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 270 g  
Energia: 200,2 kcal   
Białko: 5,4 g   
Tłuszcze: 12,0 g  
Węglowodany: 21,4 g 
Błonnik pokarmowy : 2,6 g


Smacznego i zdrowego:-)
Trójkolorowa Tęcza

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.