Składniki
(na 20 sztuk- 10 porcji)
- 35 g amarantusa ekspandowanego,
- 8 suszonych moreli (ok. 80g),
do obtoczenia pralinek
- 2 łyżki prażonych płatków migdałów (ok. 20g).
Sposób przygotowania
1. Suszone morele zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
2. Morele miksujemy.
3. Mieszamy morele z amarantusem.
5. Formujemy kuleczki, obtaczamy w rozdrobnionych płatkach
migdałów i umieszczamy w papilotkach.
Pralinki amarantusowe są bogate w:
- wapń (pochodzący z
amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- błonnik pokarmowy
(pochodzący z moreli suszonych), który daje uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji (2 sztuki):
Porcja
waży: ok. 14 g
Energia: 48,5 kcal
Białko: 1,4 g
Tłuszcze: 1,4 g
Węglowodany:
8,2 g
Błonnik pokarmowy
: 1,6 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.