Składniki
(na 2 porcje)
- 2/5 opakowania makaronu (ok. 200g),
- 2 łyżki oleju rzepakowego (ok. 20g),
- 2 piersi z kurczaka (ok. 200g),
- 2 cebule (ok. 140g),
- ząbek czosnku,
- opakowanie pomidorków koktajlowych (ok. 250g),
- 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 100g),
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, świeża bazylia.
Sposób przygotowania
1. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżce oleju i
ulubionych przyprawach, i smażymy na patelni teflonowej.
2. Cebulę szklimy na łyżce oleju i dodajemy do niej
pomidorki koktajlowe
3. Do pomidorków dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i
kurczaka.
4. Całość zagęszczamy
jogurtem greckim.
5. Makaron gotujemy al dente i podajemy z sosem.
Kurczak z pomidorkami i makaronem jest bogaty w:
- likopen (pochodzący z pomidorów), który działa
przeciwnowotworowo,
- substancje przeciwbakteryjne, pochodzące z cebuli i
czosnku.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 400 g
Energia: 642,8 kcal
Białko: 35,9 g
Tłuszcze: 16,8 g
Węglowodany:
91,1
g
Błonnik pokarmowy
: 5,4 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.