Składniki
(na 8 porcji)
- 2 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850) (ok. 260g),
- 4 jajka (ok. 240g),
- 5 łyżek miodu (ok. 120 g),
- 4 marchewki (ok. 400g),
- 4 łyżki wiórków kokosowych (ok. 32g),
- 4 łyżki orzechów włoskich
prażonych (ok. 40g),
- ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok. 50 ml)
- 4 plastry ananasa świeżego (ok. 320g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cynamon, gałka muszkatołowa, imbir.
Sposób przygotowania
1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę z dodatkiem miodu.
2. Do białek dodajemy żółtka.
3. Do jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe,
drobno starte marchewki, pokrojonego w kostkę ananasa i olej.
4. Ciasto doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem.
5. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.
Ciasto jest bogate w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- β karoten
(pochodzącą z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący
z orzechów włoskich), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.
Porcja waży: ok. 180 g
Energia: 327,4 kcal
Białko: 8,6 g
Tłuszcze: 14,8 g
Węglowodany: 46,4 g
Błonnik pokarmowy : 7,0 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.