środa, 4 listopada 2015

Ciasto marchewkowe

Składniki
(na 8 porcji)

- 2 szklanki mąki pszennej graham (typ 1850) (ok. 260g),
- 4 jajka (ok. 240g),
- 5 łyżek miodu (ok. 120 g),
- 4 marchewki (ok. 400g),
- 4 łyżki wiórków kokosowych (ok. 32g),
- 4 łyżki orzechów włoskich prażonych (ok. 40g),
- ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok. 50 ml)
- 4 plastry ananasa świeżego (ok. 320g),
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cynamon, gałka muszkatołowa, imbir.


Sposób przygotowania

1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę z dodatkiem miodu.
2. Do białek dodajemy żółtka.
3. Do jaj dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy, wiórki kokosowe, drobno starte marchewki, pokrojonego w kostkę ananasa i olej.
4. Ciasto doprawiamy cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem.
5. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.



Ciasto jest bogate w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- β karoten (pochodzącą z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- magnez (pochodzący z orzechów włoskich), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 180 g  
Energia: 327,4 kcal   
Białko: 8,6 g   
Tłuszcze: 14,8 g  
Węglowodany: 46,4 g 
Błonnik pokarmowy : 7,0 g




Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz