Składniki
(na
2 porcje)
-
½ szklanki kaszy kuskus (90g),
-
2 marchewki (ok. 210g),
-
cebula (ok. 70g),
-
papryka (ok. 150g),
-
por (ok.119g),
-
łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
-
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i wędzona.
Sposób przygotowania
1. Zalewamy kaszę wrzątkiem (centymetr ponad
powierzchnię).
2. Cebulę i por kroimy na drobno, i szklimy na oleju
rzepakowym.
3. Do cebuli dodajemy startą marchewkę i pokrojoną
paprykę.
4. Całość dusimy ok. 5-10 min.
5. Warzywa mieszamy z kuskusem i doprawiamy
przyprawami.
Kuskus z warzywami jest bogaty w:
- β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa
przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem,
- substancje przeciwbakteryjne pochodzące z cebuli.
Porcja waży: ok. 415 g
Energia: 287,7 kcal
Białko: 9,7 g
Tłuszcze: 6,2 g
Węglowodany: 54,7 g
Błonnik pokarmowy : 9,8 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.