wtorek, 27 października 2015

Saszetki z kurczaka ze szpinakiem

Składniki
(na dwie porcje)

- 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- 2 garście szpinaku (ok. 40g),
- czosnek,
- 4 marchewki (ok. 420g),
- 6 ziemniaków (ok. 420g),
- przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz, sól.


Sposób przygotowania

1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się nie spalił).
2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min.
3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka.
4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach.
5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku.
6. Gotujemy marchewkę i ziemniaki.
6. Saszetki podajemy z ziemniakami i marchewką.




Saszetki z kurczaka ze szpinakiem są bogate w:

- pełnowartościowe białko, które stanowi budulec,
- żelazo, które jest składnikiem czerwonych krwinek.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 550 g  
Energia: 384,1 kcal   
Białko: 31,7 g   
Tłuszcze: 7,2 g  
Węglowodany: 56,7g 
Błonnik pokarmowy : 12,8 g



  Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.