Składniki
(na dwie porcje)
- 1 duża pierś z kurczaka (ok. 230g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- 2 garście szpinaku (ok. 40g),
- czosnek,
- 4 marchewki (ok. 420g),
- 6 ziemniaków (ok. 420g),
- przyprawy: słodka papryka, ostra, wędzona, curry, pieprz,
sól.
Sposób przygotowania
1. Podsmażamy czosnek na oleju rzepakowym (uwaga, żeby się
nie spalił).
2. Do czosnku dodajemy szpinak i dusimy ok. 5-10 min.
3. Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała
kieszonka.
4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych
przyprawach.
5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy
ok. 25-30 min w piekarniku.
6. Gotujemy marchewkę i ziemniaki.
6. Saszetki podajemy z ziemniakami i marchewką.
Saszetki z kurczaka ze szpinakiem są bogate w:
- pełnowartościowe białko, które stanowi budulec,
- żelazo, które jest składnikiem czerwonych krwinek.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 550 g
Energia: 384,1 kcal
Białko: 31,7 g
Tłuszcze: 7,2 g
Węglowodany:
56,7g
Błonnik
pokarmowy : 12,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.