niedziela, 25 października 2015

Czekoladowa gruszotka

Składniki
(na 8 porcji)

- 1 ½ szklanki mąki gryczanej (ok. 200g),
- 5 jaj (ok.300g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok.50g),
- ½ szklanki cukru (ok.100g),
- ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok.50ml),
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg gruszek,
- cynamon,
- łyżka kakao (ok. 10g),
- ziarenka laski wanilii.


Sposób przygotowania

1. Ubijamy jajka z cukrem.
2. Dodajemy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Obieramy gruszki i kroimy na drobne kawałki.
5. Na cieście układamy kawałki gruszek i oprószamy cynamonem.
6. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.




Gruszotka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 186 g  
Energia: 314,8 kcal   
Białko: 8,5 g   
Tłuszcze: 10,7 g  
Węglowodany: 50,6 g 
Błonnik pokarmowy : 4,9 g



 Smacznego i zdrowego:-)

2 komentarze:

  1. Podoba mi sie to uzycie maki gryczanej - jeszcze nigdy nie mialam z nia do czynienia.
    A ciasto wyglada bardzo apetycznie...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka gryczana nadaje charakterystycznego aromatu ;-)

      Usuń