Składniki
(na 8 porcji)
- 1 ½ szklanki mąki gryczanej (ok. 200g),
- 5 jaj (ok.300g),
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (ok.50g),
- ½ szklanki cukru (ok.100g),
- ¼ szklanki oleju rzepakowego (ok.50ml),
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 kg gruszek,
- cynamon,
- łyżka kakao (ok. 10g),
- ziarenka laski wanilii.
Sposób przygotowania
1. Ubijamy jajka z cukrem.
2. Dodajemy
mąkę, kakao, proszek do pieczenia, ziarenka laski wanilii, olej i delikatnie
mieszamy.
3. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Obieramy
gruszki i kroimy na drobne kawałki.
5. Na cieście
układamy kawałki gruszek i oprószamy cynamonem.
6. Ciasto
pieczemy w 180⁰C przez ok. 50 min.
Gruszotka jest
bogata w:
- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje
uczucie sytości.
Porcja waży: ok. 186 g
Energia: 314,8 kcal
Białko: 8,5 g
Tłuszcze: 10,7 g
Węglowodany: 50,6 g
Błonnik pokarmowy : 4,9 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.