piątek, 23 października 2015

Ciasteczka sezamowe

Składniki
(na 10 porcji – 40 ciasteczek)

- ½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (ok. 60g),
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki tahiny (ok. 50g) przepis tutaj,
- ¼ szklanki cukru (ok. 50 g),
- 1 jajko(ok. 60g),
- 1 ½ szklanki płatków owsianych (ok. 170g).


Sposób przygotowania

1. Ucieramy tahinę z cukrem.
2. Dodajmy jajko, mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia.
3. Mieszamy wszystko łyżką.
4. Formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut (po 5 min. przewracamy ciasteczka na drugą stronę).
6. Po wyjęciu z piekarnika są bardzo miękkie, zostawiamy je by ostygły i stwardniały.




Ciasteczka są bogate w:


- wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo,
- wapń, który zapewnia prawidłową budowę kości i zębów.


Wartość odżywcza jednej porcji (4 ciasteczek):

Porcja waży: ok. 40 g  
Energia: 140,9 kcal   
Białko: 4,6 g   
Tłuszcze: 4,9 g  
Węglowodany: 21,5 g 
Błonnik pokarmowy : 2,2 g



Smacznego i zdrowego:-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.