wtorek, 20 października 2015

Zupa paprykowa

Składniki
(na 4 porcje)

- 1 litr wody,
- 2 marchewki (ok. 210g),
- papryka czerwona (ok. 150g),
- papryka zielona (ok. 150g),
- papryka żółta (ok. 150g),
- cebula (ok. 70g),
- 4 ziemniaki (ok. 280g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
- słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir, natka pietruszki.


Sposób przygotowania

1. Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki ok. 15 min.
2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por.
3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Całość dusimy ok. 15 min.
4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę. Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min.
5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką pietruszki.




Zupa paprykowa jest bogata w:

- β karoten (pochodzący z marchewki), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 500 g  
Energia: 123,3 kcal   
Białko: 3,7 g   
Tłuszcz: 2,8 g  
Węglowodany: 25,4 g 
Błonnik pokarmowy : 5,6 g



 Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz