Składniki
(na 4 porcje)
- 1 litr wody,
- 2 marchewki (ok. 210g),
- papryka czerwona (ok. 150g),
- papryka zielona (ok. 150g),
- papryka żółta (ok. 150g),
- cebula (ok. 70g),
- 4 ziemniaki (ok. 280g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g),
- słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir, natka
pietruszki.
Sposób przygotowania
1. Gotujemy pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaki ok. 15
min.
2. Na oleju szklimy pokrojoną drobno cebulę i por.
3. Do zarumienionej cebuli dodajemy pokrojoną w paski
paprykę. Całość dusimy ok. 15 min.
4. Do marchewki i ziemniaków dodajemy podduszoną paprykę.
Całość zalewamy wodą i gotujemy ok. 5 min.
5. Zupę doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym, słodką
i ostrą papryką, solą, pieprzem i imbirem oraz natką pietruszki.
Zupa paprykowa jest bogata w:
- β karoten (pochodzący z marchewki), który jest
antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest
antyoksydantem.
Porcja waży: ok. 500 g
Energia: 123,3 kcal
Białko: 3,7 g
Tłuszcz: 2,8 g
Węglowodany: 25,4 g
Błonnik pokarmowy : 5,6 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.