Składniki
(na
8 porcji)
na ciasto:
- ½
tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g),
- 1 ½ szklanki mąki
pszennej razowej (ok. 180g),
- 2 łyżki kakao (20g),
- 1 łyżeczka sody,
- ¼ łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju
rzepakowego (ok. 40g),
- 2 jajka (ok. 120g),
- 15 suszonych daktyli
(ok. 75 g),
- ½ szklanki mleka 2%
(ok. 125 ml),
- ½ szklanki wrzącej
wody.
na polewę:
- ½ tabliczki gorzkiej
czekolady (ok. 50g),
- 2 łyżki mleka (ok.
20ml),
- 2 kostki czekolady
startej na tarce.
Sposób przygotowania
1. Mieszamy mąkę z
kakao, sodą i solą.
2. Czekoladę roztapiamy
w kąpieli wodnej.
3. Miksujemy daktyle na
gładką pastę
4. Miksujemy jaja z
pastą daktylową.
5. Do masy dodajemy olej
i mleko.
6. Wlewamy wrzącą wodę i
mieszamy.
7. Ciasto pieczemy w 180ºC
przez ok. 40 min.
8. Wystudzone ciasto
polewamy czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka).
9. Całość obsypujemy
wiórkami czekolady.
Ciasto jest
bogate w:
- magnez
(pochodzący z kakao), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców
nerwowych,
- błonnik
pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który zwiększa perystaltykę jelit i daje
uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 75 g
Energia: 231,1 kcal
Białko: 4,8 g
Tłuszcze: 10,8 g
Węglowodany:
32,4 g
Błonnik
pokarmowy : 3,7 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.