czwartek, 15 października 2015

Ciasto czekoladowe

Składniki
(na 8 porcji)

na ciasto:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g),
- 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej (ok. 180g),
- 2 łyżki kakao (20g),
- 1 łyżeczka sody,
- ¼ łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju rzepakowego (ok. 40g),
- 2 jajka (ok. 120g),
- 15 suszonych daktyli (ok. 75 g),
- ½ szklanki mleka 2% (ok. 125 ml),
- ½ szklanki wrzącej wody.

na polewę:
- ½ tabliczki gorzkiej czekolady (ok. 50g),
- 2 łyżki mleka (ok. 20ml),
- 2 kostki czekolady startej na tarce.


Sposób przygotowania

1. Mieszamy mąkę z kakao, sodą i solą.
2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej.
3. Miksujemy daktyle na gładką pastę
4. Miksujemy jaja z pastą daktylową.
5. Do masy dodajemy olej i mleko.
6. Wlewamy wrzącą wodę i mieszamy.
7. Ciasto pieczemy w 180ºC przez ok. 40 min.
8. Wystudzone ciasto polewamy czekoladą (rozpuszczoną w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka).
9. Całość obsypujemy wiórkami czekolady.




Ciasto jest bogate w:

- magnez (pochodzący z kakao), który odpowiada za prawidłowe przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki razowej), który zwiększa perystaltykę jelit i daje uczucie sytości.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 g  
Energia: 231,1 kcal   
Białko: 4,8 g   
Tłuszcze: 10,8 g  
Węglowodany: 32,4 g 
Błonnik pokarmowy : 3,7 g



 Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz