Składniki:
(na 2 porcje)
- ½ szklanki soczewicy czerwonej (ok. 90g),
- kawałek dyni (ok. 100g)
- papryka czerwona (ok. 150 g),
- cebula (ok. 70 g),
- por (ok. 119 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- pomidory krojone (ok. 400g - puszka)
- słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir.
Sposób przygotowania:
1. Szklimy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę i
pora.
2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę i w kostkę
dynię. Dusimy ok. 5 min.
3. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
4. Do warzyw wsypujemy soczewicę i całość gotujemy ok. 10-15
min.
5. Do gulaszu dodajemy pomidory i gotujemy ok. 5 min.
6. Całość doprawiamy do smaku przyprawami.
Gulasz jest bogaty w:
- pełnowartościowe białko roślinne (pochodzące z soczewicy),
które pełni funkcje budulcową,
- β karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem,
działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest
antyoksydantem,
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 470 g
Energia: 291,3 kcal
Białko: 16,8 g
Tłuszcz: 7,5 g
Węglowodany: 49,1 g
Błonnik pokarmowy : 11,7 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.