poniedziałek, 12 października 2015

Gulasz z dynią i soczewicą

Składniki:
(na 2 porcje)

- ½ szklanki soczewicy czerwonej (ok. 90g),
- kawałek dyni (ok. 100g)
- papryka czerwona (ok. 150 g),
- cebula (ok. 70 g),
- por (ok. 119 g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g),
- pomidory krojone (ok. 400g - puszka)
- słodka i ostra papryka, pieprz, sól, imbir.


Sposób przygotowania:

1. Szklimy na oleju rzepakowym drobno pokrojoną cebulę i pora.
2. Do cebuli dodajemy pokrojoną w paski paprykę i w kostkę dynię. Dusimy ok. 5 min.
3. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
4. Do warzyw wsypujemy soczewicę i całość gotujemy ok. 10-15 min.
5. Do gulaszu dodajemy pomidory i gotujemy ok. 5 min.
6. Całość doprawiamy do smaku przyprawami.





Gulasz jest bogaty w:

- pełnowartościowe białko roślinne (pochodzące z soczewicy), które pełni funkcje budulcową,
- β karoten (pochodzący z dyni), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem,


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 470 g  
Energia: 291,3 kcal   
Białko: 16,8 g   
Tłuszcz: 7,5 g  
Węglowodany: 49,1 g 
Błonnik pokarmowy : 11,7 g




Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz