Składniki
( na
4 porcje)
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 2 marchewki (ok. 90g)
- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 2 marchewki (ok. 90g)
- 2
porcje fasolki szparagowej (ok. 200g),
- 2 filety z kurczaka (ok. 240g),
- szklanka kaszy pęczak (ok. 190g),
- 2 filety z kurczaka (ok. 240g),
- szklanka kaszy pęczak (ok. 190g),
- 1
łyżeczka oleju (ok. 5g),
- ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml),
- ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml),
-
przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka.
Sposób przygotowania
Sposób przygotowania
1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.)
3. Do garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż
płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie
miękka).
4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min.
5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych
przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni
teflonowej bez dodatku tłuszczu.
6. Do kaszy dodajemy usmażonego
kurczaka, marchewkę i fasolkę.
7. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.
Pęczotto jest bogate w:
-
pełnowartościowe białko, które stanowi substancję budulcową organizmu,
-
β-karoten (pochodzący z marchewki), który działa przeciwnowotworowo.
Wartość
odżywcza jednej porcji:
Porcja
waży: ok. 390 g
Energia: 268,3 kcal
Białko: 18,8 g
Tłuszcze: 3,8 g
Węglowodany:
44,6 g
Błonnik
pokarmowy : 5,8 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.