czwartek, 8 października 2015

Pęczotto z kurczakiem i fasolką

Składniki
( na 4 porcje) 

- łyżeczka masła (ok. 5g),
- cebula (ok. 80g),
- 2 marchewki (ok. 90g)
- 2 porcje fasolki szparagowej (ok. 200g),
- 2 filety z kurczaka (ok. 240g),
- szklanka kaszy pęczak (ok. 190g),
- 1 łyżeczka oleju (ok. 5g),
- ok. 3 szklanek bulionu warzywnego (ok. 750ml),
- przyprawy: sól pieprz, estragon, curry, słodka i wędzona papryka.


Sposób przygotowania

1. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle.
2. Do cebuli dodajemy kaszę pęczak (smażymy ok. 1 min.)
3. Do garnka z kaszą dodajemy ½ szklanki bulionu warzywnego, gotujemy aż płyn zostanie odparowany (czynność powtarzamy kilka razy aż kasza będzie miękka).
4. Marchewkę obieramy, kroimy i gotujemy z fasolką ok. 20-30 min.
5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach (np. curry, słodka i wędzona papryka). Mięso smażymy na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.
6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, marchewkę i fasolkę.
7. Całość doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.



Pęczotto jest bogate w:


- pełnowartościowe białko, które stanowi substancję budulcową organizmu,
- β-karoten (pochodzący z marchewki), który działa przeciwnowotworowo.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 390 g  
Energia: 268,3 kcal   
Białko: 18,8 g   
Tłuszcze: 3,8 g  
Węglowodany: 44,6 g 
Błonnik pokarmowy : 5,8 g



 Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz