Składniki
(na 2 porcje)
- szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 170g)
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła
prowansalskie.
Sposób przygotowania
1. Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z olejem i przyprawami.
2. Ciecierzycę pieczemy w 180⁰C przez ok.
30-40 min.
Cieciorka jest bogata w:
- błonnik pokarmowy,
który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- cynk (pochodzącą z ciecierzycy), który odpowiada
za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.
Porcja waży: ok. 90 g
Energia: 183,6 kcal
Białko: 7,6 g
Tłuszcze: 7,2 g
Węglowodany: 23,3 g
Błonnik pokarmowy : 6,5 g
Smacznego i zdrowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.