czwartek, 19 listopada 2015

Pieczona cieciorka

Składniki
(na 2 porcje)

- szklanka ugotowanej ciecierzycy (ok. 170g)
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sól, pieprz, wędzona papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie.


Sposób przygotowania

1. Ugotowaną ciecierzycę mieszamy z olejem i przyprawami.
2. Ciecierzycę pieczemy w 180C przez ok. 30-40 min.



Cieciorka jest bogata w:

- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i daje uczucie sytości.
- cynk  (pochodzącą z ciecierzycy), który odpowiada za prawidłowy wygląd włosów i paznokci.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 90 g 
Energia: 183,6 kcal  
Białko: 7,6 g  
Tłuszcze: 7,2 g 
Węglowodany: 23,3 g 
Błonnik pokarmowy : 6,5 g


Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.