poniedziałek, 2 listopada 2015

Kuskus z warzywami

Składniki
(na 2 porcje)

- ½ szklanki kaszy kuskus (90g),
- 2 marchewki (ok. 210g),
- cebula (ok. 70g),
- papryka (ok. 150g),
- por (ok.119g),
- łyżka oleju rzepakowego (ok. 10g),
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i wędzona.


Sposób przygotowania

1. Zalewamy kaszę wrzątkiem (centymetr ponad powierzchnię).
2. Cebulę i por kroimy na drobno, i szklimy na oleju rzepakowym.
3. Do cebuli dodajemy startą marchewkę i pokrojoną paprykę.
4. Całość dusimy ok. 5-10 min.
5. Warzywa mieszamy z kuskusem i doprawiamy przyprawami.




Kuskus z warzywami jest bogaty w:

- β-karoten (pochodzący z marchwi), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo,
- witaminę C (pochodzącą z papryki), która również jest antyoksydantem,
- substancje przeciwbakteryjne pochodzące z cebuli.


Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 415 g  
Energia: 287,7 kcal   
Białko: 9,7 g   
Tłuszcze: 6,2 g  
Węglowodany: 54,7 g 
Błonnik pokarmowy : 9,8 g



Smacznego i zdrowego:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.