czwartek, 17 września 2015

Pralinki kokosowe

Składniki
(na 20 sztuk- 10 porcji)

- 35 g amarantusa ekspandowanego,
- 15 daktyli suszonych (ok. 75g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g).

do obtoczenia pralinek
- 2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 10g).


Sposób przygotowania

1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
2. Daktyle miksujemy.
3. Mieszamy daktyle z amarantusem i kakao.
4. Formujemy kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i umieszczamy w papilotkach.




Pralinki amarantusowe są bogate w:

- wapń (pochodzący z amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez (pochodzący z kakao), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy (pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.

Wartość odżywcza jednej porcji (2 sztuki):

Porcja waży: ok. 15 g  
Energia: 43,4 kcal   
Białko: 0,8 g   
Tłuszcze: 1,0 g  
Węglowodany: 8,1 g 
Błonnik pokarmowy : 1,4 g





 Smacznego i zdrowego:-)


3 komentarze:

  1. Oj bardzo lubię pralinki kokosowe, Twoje wyglądają znakomicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham pralinki, świetna alternatywa!
    zapraszam do mnie: http://rategazelle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń