Składniki
(na 20 sztuk- 10 porcji)
- 35 g amarantusa ekspandowanego,
- 15 daktyli suszonych (ok. 75g),
- łyżeczka kakao (ok. 5g).
do obtoczenia pralinek
- 2 łyżki wiórków kokosowych (ok. 10g).
Sposób przygotowania
1. Daktyle zalewamy wodą i gotujemy ok. 10 min.
2. Daktyle miksujemy.
3. Mieszamy daktyle z amarantusem i kakao.
4. Formujemy kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych i
umieszczamy w papilotkach.
Pralinki amarantusowe są bogate w:
- wapń (pochodzący z
amarantusa), który odpowiada za prawidłową budowę kości i zębów,
- magnez (pochodzący
z kakao), który stymuluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- błonnik pokarmowy
(pochodzący z daktyli), który daje uczucie sytości.
Wartość
odżywcza jednej porcji (2 sztuki):
Porcja
waży: ok. 15 g
Energia: 43,4 kcal
Białko: 0,8 g
Tłuszcze: 1,0 g
Węglowodany:
8,1 g
Błonnik
pokarmowy : 1,4 g
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń